Salmer til begravelse

Salmer til begravelse har stor betydning for, hvordan ceremonien bliver. Med salmer og sange kan vi mærke og udtrykke vores følelser, og det er en smuk måde at sige farvel på. Men hvilke salmer skal man lige vælge? Læs med her og bliv meget klogere!

Hos Bedemand Keld Andersen arbejder vi for at gøre begravelsen så god, som det nu engang er muligt. Det gælder i høj grad også valget af salmer, og derfor har vi stor ekspertise på området. Vi vejleder dig hellere end gerne til, hvad der skal synges til begravelsen. I det følgende kan du læse om:

 • Hvilke salmer, du kan vælge til begravelsen.
 • Hvilke salmer, som er klassiske til begravelsen.
 • Hvordan vi kan hjælpe dig med begravelsen og valget af salmer.
salmer til begravelse

Hvilke salmer kan du vælge?

Der findes ikke en liste over bestemte salmer, som du kan vælge mellem til begravelsen. Det er et spørgsmål om, hvad der betyder noget for dig og den afdøde, og hvad der vil give mening til den konkrete begravelse. Foregår begravelsen i en kirke ved en præst, vil du skulle drøfte med ham eller hende, hvordan sange og salmer skal sammensættes.

Traditionelle salmer og moderne sange

I princippet er det præsten, der afgør sangvalget, men i praksis er du altid med på råd. Præsten vil sandsynligvis først og fremmest foreslå salmer fra kirkens salmebog, men de fleste vil også være åbne for andre muligheder. Det er således meget almindeligt også at have moderne sange med i ceremonien – fx “Om lidt bliver her stille”.

Du vil som oftest blive bedt om at vælge tre sange, som kan synges under ceremonien i kirken. Derudover kan du også blive bedt om at vælge et stykke musik, som kan spilles, før højtideligheden går i gang – og endnu én, når kisten bæres ud af familien. Så det vil typisk dreje sig om en håndfuld sange og salmer, som skal udvælges.

Sådan vælger du de rigtige salmer til begravelsen

Til borgerlige bisættelser og begravelser, uden en præst, vil sang- og salmevalg i højere grad være op til dig. Når du skal vælge salmer, kan det være en idé at tænke over, hvad der vækker mindelser om den afdøde. Måske holdt vedkommende særligt af bestemte salmer, sange eller klassiske musikstykker? Måske er der visse tekster, der siger noget om den afdødes liv og personlighed?

Her kan en bedemand komme dig til hjælp, og hos Bedemand Keld Andersen har vi stor erfaring med at vejlede i valget af sange. Vi har både bud på traditionelle og originale sangvalg, der passer til præcis den person, som skal begraves. Og vi vil hellere end gerne hjælpe dig med begravelsen.

Klassiske salmer til begravelse

Traditionelle salmer er et sikkert valg til begravelse. De er smukke og værdige og passer godt til højtideligheden. De fleste af os har et forhold til de mere velkendte salmer, og derfor vil de helt automatisk hjælpe os til at lukke op for hjerter og stemmelæber. Det kan være en god begyndelse på at bearbejde de sorgfulde følelser, vi oplever, når vi siger farvel til en afdød.

Salmer og sange sætter i høj grad stemningen til begravelsen, og derfor er det vigtigt at vælge de rigtige. Man går imidlertid sjældent galt i byen med de klassiske og traditionelle salmer til begravelse. Nogle eksempler på sådanne salmer kunne blandt andet være:

 • Se, nu stiger solen af havets skød
 • Dejlig er jorden
 • Altid frejdig når du går
 • Nu falmer skoven trindt om land
 • I Østen stiger solen op
 • En rose så jeg skyde
 • Den signede dag med fryd vi ser
 • Op, al den ting, som Gud har gjort
 • Her vil ties, her vil bies
 • Sorrig og glæde
 • Befal du dine veje

Bedemand Keld Andersens kan vejlede i valget af salmer

Hos Bedemand Keld Andersen har vi et dybt ønske om at hjælpe dig med begravelsen. Vi står klar til at hjælpe dig med alle aspekter, lige fra kisten til bårebuketten og salmerne. Vi ved, hvor vigtigt det er at få sagt godt farvel, og at sange og salmer har en stor betydning for netop dette. Derfor vil vi hellere end gerne rådgive og vejlede dig på området.