Min sidste vilje

Dine personlige ønsker

Når vi taler om Min Sidste Vilje, handler det om et dokument der forklarer dine ønsker i forbindelse med din begravelse eller bisættelse. Det er et dokument der kan hjælpe dine nærmeste med de ønsker du har ved din død.

Dette er ikke blot et praktisk dokument, men også et dokument der kan hjælpe dine nærmeste med ikke at skulle tage svære beslutninger, mens de bearbejder deres sorg. De vil derimod kunne efterkomme dine ønsker og på den måde sikre at de får sagt et værdigt farvel og du får den bisættelse eller begravelse du ønsker. Det anbefales derfor også at du fortæller dine nærmeste om ønskerne samt hvor Min Sidste Vilje-dokumentet opbevares.

Der er flere forskellige aspekter at tage stilling til når du udfærdiger dette dokument. Der er både praktiske og personlige beslutninger at overveje. Herunder kan du læse mere om hvilke ting du kan komme ind på, når du udformer Min Sidste Vilje.

 

Min sidste vilje

Gør mindehøjtideligheden personlig

Når du skal tage stilling til de personlige beslutninger i Min Sidste Vilje, er der flere forskellige ting du kan overveje.

Det er muligt at ønske at blive begravet i enten en speciel trøje, din yndlingsskjorte eller en kjole der har særlig betydning for dig. Du har også mulighed for at ønske at en personlig ting kommer med dig i kisten. Nogle ønsker at have billeder af familien, et særligt smykke eller et andet objekt med et personligt minde med sig.

Her kan du også tilkendegive hvorvidt du ønsker at blive begravet eller kremeret, eller hvorvidt dit legeme er testamenteret til et videnskabeligt institut – og hvilket institut du har testamenteret det til.

Hvis du har ønsker omkring de sange eller salmer der synges ved mindehøjtideligheden, kan du også notere disse i Min Sidste Vilje. Flere og flere vælger en sang der har betydning for enten den afdøde, de pårørende eller for begge parter – dette kan gøre en begravelse eller bisættelse endnu mere personlig.

Dine praktiske overvejelser

Du har mulighed for at tage stilling til de praktiske aspekter af en mindehøjtidelighed, såsom hvilken kiste eller urne du ønsker at blive stedt til hvile i. Det kan for eksempel dreje sig om et specielt materiale eller en specifik farve. Mange vælger en klassisk, hvid kiste eller naturtrækiste – men det er helt op til dig hvilken farve du ønsker, såfremt du har en tilknytning til en farve eller forbinder en farve med specielle minder.

Der er også mulighed for at notere ønsker omkring blomsterdekorationer på kisten og evt. i kirken, hvad end det er en specifik farvekombination eller du har en yndlingsblomst du gerne vil have i dekorationerne. Desuden har du mulighed for at ønske at ligge på en bestemt kirkegård, spredes over åbent hav, ønske om kirke eller kapel og en specifik præst, såfremt du eller dine nærmeste har en specielt forhold dette. Endvidere kan du også notere om kisten skal blive stående i kirken/ kapellet efter højtideligheden (Ved en bisættelse) eller hvem du ønsker, skal bære kisten ud til rustvognen eller graven.

Der kan desuden ønskes til en eventuel dødsannonce. Hvis du har nogle specifikke ord, eller en speciel hilsen du gerne vil havde indrykket efter din bortgang, kan dette noteres ned – samt hvis du har ønske om specielle publikationer af teksten.

min sidste vilje

Andre overvejelser og vores erfaringer

I dag har næsten alle forskellige profiler på sociale medier. Det kan dreje sig om en Facebook profil, Instagram-konto, LinkedIn eller lignende. Du har mulighed for at angive hvad dine profiler på nettet skal bruges til efter din død – altså hvorvidt du ønsker at de skal omdannes til mindesider eller om de skal lukkes. I denne forbindelse kan du tilføje dine brugernavne og koder, for at dine pårørende har mulighed for at udføre dette for dig.

Såfremt du har andre ønsker end dem du bedes tage stilling til i Min Sidste Vilje, har du mulighed for at vedlægge disse.

Med 125 års erfaring som bedemænd, har vores firma hjulpet adskillige mennesker med at udfærdige deres Min Sidste Vilje-dokument. Det vigtigt at huske at Min Sidste Vilje ikke er et juridisk bindende dokument, som et testamente for eksempel er. Dine pårørende er derfor ikke bundet til at følge Min Sidste Vilje som en kontrakt – men kan derimod efterleve de ønsker de ønsker du har, så vidt det er muligt.

Vores erfaring er at det giver dine pårørende en mulighed for at se hvordan du ønsker at tingene bliver gjort, så de herefter kan agere ud fra det. For dine nærmeste kan det være svært at overskue hvilke beslutninger der er de rigtige, når man står midt i en sorgproces, hvorfor det kan give dem tryghed at vide præcist hvilke ønsker du har.

 

Respektfuld rådgivning om Min Sidste Vilje

Det er vigtigt at forstå at du ikke behøver at tage stilling til alle punkter der indgår i Min Sidste Vilje. Du bestemmer selv hvilke punkter du udfylder, alt efter om du har overvejet det hele eller om du ikke har lyst til at skulle tænke over nogle af punkterne.

At skrive dette dokument er en følelsesmæssig proces og det kan til tider tage længere tid at få alle ønsker noteret. Derfor står vi til rådighed med hjælp hele vejen igennem.

Nogle gange kan det være nemmere at udfylde dokumentet, mens du er i dialog omkring det og her kan vi hjælpe dig. Vi sætter os gerne ned sammen med dig, gennemgår de forskellige overvejelser og hjælper dig. Derfor tager vi os tiden til at gennemgå dine ønsker med dig, for at sikre at du føler dig tryg og hørt igennem hele processen. Desuden kan vi hjælpe med et eventuelt prisoverslag på de begravelsesønsker du har.

Vores telefon har døgnåbent og du er mere end velkommen til at ringe til os, hvis du har spørgsmål til at skrive Min Sidste Vilje. Du kan ringe til os på 86 12 20 26. Her kan du både ringe når du har brug for rådgivning, hvis du vil høre mere om det at skrive Min Sidste Vilje – eller ønsker at booke et møde med en af vores bedemænd.